/ NOVA
Какви са неизмеримите последици от онлайн обучението - тази неделя след централната емисия новини
Отминалата 2020 г. поднесе много изпитания за всички сфери от обществения живот. На първо място за лекарите, на второ - за бизнеса и икономиката, на трето - за хиляди български семейства.

Броим заразените и изгубилите битката с живота, но не водим статистика за косвените жертви на пандемията. Сред тях са децата, които останаха затворени вкъщи и научиха какво значи пандемия и защо не могат да бъдат с другарчетата и съучениците си. За последиците тази седмица в „Темата на NOVA” разказват авторът Ивомира Пехливанова и операторът Милен Цанков.

В последния месец от 2020-та всеки пети ученик е учил от вкъщи, показват данните на ЮНЕСКО - или 320 милиона деца. У нас на 4 януари най-малките се върнаха в класните стаи – никой, обаче, не може да даде гаранция колко време ще продължи присъственото обучение този път. Здравните експерти предупреждават за рисковете от дългото седене пред екран, а психолозите сигнализират за най-голямата опасност - самотата.

Родители и образователни специалисти са разделени по темата трябва ли децата да останат по домовете си, за да се ограничи пандемията. Какви ще са ефектите от ограничената социализация? Преоцени ли обществото труда на учителите и има ли формула, за да се премине успешно през това изпитание?

Гледайте „Затворени в облака” в „Темата на NOVA“ на 10 януари, веднага след централната емисия новини.