Затвор за депутат, гласувал с чужда карта
Затвор за депутат, гласувал с чужда карта / снимка: Sofia Photo Agency
Наказателна отговорност да носи всеки народен представител, който гласува с чужда депутатска карта – такова предложение ще внесе депутатът от ДСБ Нено Димов между първо и второ четене на промените в Наказателния кодекс. Той уточни, че ще предложи наказанието да бъде шест месеца за депутат, гласувал с една чужда депутатска карта, а за всяка следваща карта да се добавят по три месеца, като законодателят ще преценява дали присъдата да е условна или затвор.

Предложението си Димов направи по време на дебатите върху поправките в Наказателния кодекс, внесено от „Коалиция за България”, които предвиждат освобождаване от наказателна отговорност за продавачите и купувачите на гласове, ако самите те доброволно свидетелстват за престъплението. Крайната репресивност и популизмът никога не са водели до добър резултат, репликира Четин Казак от ДПС.

Срщеу промените на левицата се обявиха от ОДС и "Атака". Иван Сотиров от СДС обвини упрвляващите, че каквито и промени в НК да се направят, те ще бъдат само като "смокинов лист", който ще трябва да прикрива изявлението на лидера на ДПС Ахмед Доган от изборната нощ, че покупко-продажбата на гласове е европейско явление.

От "Атака" пък обвиниха левицата, че променят закона, само защото старата поправка за криминализирането е тяхна. ДСБ обаче ще подкрепят промените, макар и с критики, заяви Елиана Масева. Тя настоя парламентът да потърси сметка от прокуратурата и МВР защо не са изпълнявали до момента закона, тъй като и досега престъпленията, нарушаващи изборните права на гражданите, са били от общ характер.

Парламентът да излъчи работна група представители от всички парламентарни групи, която да изготви единен избирателен кодекс – това предложи лидерът на ДСБ Иван Костов във входа на дебатите по промените в Наказателния кодекс. Яне Янев от ОДС подкрепи идеята и призова левицата да оттегли поправките си относно покупката на гласове.

Депутатите обсъдиха и промени в Наказателния кодекс, предложени от независимите народни представители Стела Банкова и Минчо Христов, които предвиждат въвеждане на наказателна отговорност за жилищни измами и за раздаване на необезпечени кредити. Гласуването на поправките в законопроекта за промени в НК предстои утре сутринта.