Затварят протестно пътя за Банско
Затварят протестно пътя за Банско / снимка: БГНЕС, архив

В Банско започват серия от протести против зеления рекет и искане за втори кабинков лифт.

Протестиращите ще затварят поетапно пътя, водещ към най-известния у нас и на Балканите ски курорт.

След като начело с кмета Георги Икономов протестиращите внесоха в Министерския съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинка, подкрепена от над 8000 подписа, сега те настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

„България иска да чуе чии интереси ще защити българското правителство - на народа или на Зеления октопод” - с тези думи стотици жители и гости на Банско, обединени около Инициативния комитет за развитие на ски зоната над града, отправят спешна покана до изпълнителната власт за среща в полите на Пирин. Според тях псевдоеколозите спират всяка разумна инициатива в държавата и извиват ръцете на изпълнителната власт с екологичен рекет.

„Ние няма да се подадем на зеления рекет, защото искаме да работим тук, да раждаме и възпитаваме децата си тук и тук да пазим и ползваме природата си”, се посочва в писмо до правителството, подписано от представители на Инициативния комитет и подкрепено от кмета Георги Икономов, който застава зад исканията на съгражданите си.

Българската държава влага милиони левове за реклама на зимните ни курорти, а в същото време заради зелените рекетьори скиори и туристи са принудени да чакат на опашки пред лифтовете и да ползват овехтяващи съоръжения.

Забавеното поредна година развитие заплашва да постави под съмнение репутацията на Банско като зимната столица на Балканите и да обрече на безработица и мизерия десетки хиляди българи.

От 29 декември те са решени да принудят властта да чуе претенциите и да изпълни очакванията им.

Още новини от Благоевград