Засилени мерки за сигурност при визитата на Путин у нас
Засилени мерки за сигурност при визитата на Путин у нас / снимкa: Sofia Photo Agency

2800 служители на МВР ще бъдат ангажирани със сигурността по време на визитата на Владимир Путин. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков на пресконференция във връзка с посещението на руския президент Владимир Путин на 17 и 18 януари у нас.

На специалния брифинг присъстваха още зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова, зам.-кметът на София Велизар Стоилов и висши полицаи.

Зоните за сигурност по време на визитата на Путин са две. Първата е в района около НДК, а втората включва булевардите “Васил Левски”, “Витоша”, “Княгиня Мария Луиза”, “Дондуков” и “Васил Левски”, улиците “Гурко” и “Алабин”.

В тези зони движението на автомобили и граждани ще бъде силно ограничено. Ще бъдат пропускани само живущи в районите срещу документ за самоличност, както и работещи срещу предварително подаден списък с имена.

Този път сме ангажирали по-малко служители в сравнение с други посещения от подобен характер. Предприетите мерки в голяма степен ще облекчат гражданите, работещите и гостите на столицата, увери министър Петков. Според зам.-кмета Велизар Стоилов ограниченията няма да са толкова много като при посещението на президента Буш.

Министърът на вътрешните работи същевременно призова гражданите, които нямат неотложна работа в двете зони за сигурност на 17 и 18 януари, да си спестят излишното натоварване и по този начин да облекчат цялостната организация.

До момента в Столична община е постъпило само искане от бургаска екоорганизация за протести по време на визитата на Путин.