9-годишният Мустафа страда от остра лимфобластна левкемия и лежи сам в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

Вчера от болницата се обърнаха с призив към хората да помогнат с каквото могат. „Tова е Мустафа и се лекува от злокачествено заболяване. Изоставен от родители и близки, той е принуден да разчита на персонал, други майки и най-вече на себе си относно грижите и нуждите, които има по време на лечението. Нашата молба е да помогнем на Мустафа с дрешки. От Детска онкохематология в Пловдив ще ви благодарим”, написа в социалната мрежа Гергана Божилова, която е служител в клиниката.

Защо родители изоставиха момченцето си само в болница в Пловдив
netinfo

Момченцето е било прието преди повече от месец след рецидив. За първи път е диагностициран миналата година, когато е постъпил на лечение с химиотерапия. Тогава родителите своеволно са прекъснали лечението и са извели детето от болницата. По-късно чрез социални грижи то е било е върнато обратно, но родителите отново са се намесили и го извели от болницата.

В документите му за приемане е отбелязано "полугорски начин на живот", пише местният вестник "Марица".

Сега Мустафа е в тежко състояние, но лекарите от Детска клиника в болницата  продължават да полагат усилия и да го лекуват. На детето е осигурен и психолог. Първоначално с него са били майка му и баба му, но от месец те не са се появявали.

Тази сутрин пред NOVA д-р Ангелина Стоянова благодари за помощта на всички озовали се на призива добри хора. Тя дори ги помоли да спрат да изпращат повече дрешки, тъй като това вече би затруднило болничния персонал. По думите й вече били осигурени дори повече от необходимото за момченцето.

Студентите в клиниката пък събрали пари и ги дали на малкия Мустафа, за да може да си купува лакомства.

Д-р Стоянова опита да защити и семейството, че е оставило момченцето само в лечебното заведение. "Вероятно имат някакви причини, възпрепятствани са. Майката знам, че има няколко други деца. Бабите вероятно работят и не могат да дойдат. Но това не значи, че лечението е компрометирано. Просто другите деца са с родителите си и той е малко по-тъжен. Но нито персонала, нито другите майки в отделението не са го оставили без грижи, без наблюдение. Всичко върви нормално", коментира тя.

"Приемам, че родителите имат сериозен проблем. За съжаление на нас той не ни е известен", обясни още д-р Стоянова и увери, че болничният персонал полага всички необходими грижи за детето, макар комуникацията да се осъществява трудно, защото момченцето говори на турски език.