Защо липсват лекарства за онкоболни деца
Защо липсват лекарства за онкоболни деца / снимка: Thinkstock/Getty Images
Защо липсват лекарства за онкоболни деца
81557
Защо липсват лекарства за онкоболни деца
  • Защо липсват лекарства за онкоболни деца

Проблемът с липсата на определени лекарства за онкоболни деца у нас продължава, а причините за това са често формални, понякога бюрократични, нерядко - дори и законови.

Това каза в интервю за предаването „Най-добрите лекари" директорът на единствената у нас Специализирана болница за лечение на деца с онкохематологични заболявания - доц. Добрин Константинов.

Преди повече от година за проблема информира друг специалист от болницата, проф. Драган Бобев, и уточни, че родители се принуждават да търсят елементарни лекарства за онкоболните си деца в чужбина. Доц. Константинов обаче успокои, че ситуацията не е отчайваща, тъй като Фондът за лечение на деца често успявал да покрие дефицита от тези лекарства.

Болничният директор изтъкна още, че детската онкохематология е един от най-светлите примери за развитие и успехи в медицината, тъй като преди половин век повечето диагнози, които днес познаваме при децата, са били фатални.

„Ние нямаме по-голяма заболеваемост, по-голяма честота на тези тежки заболявания, отколкото болшинството страни в Европа. За съжаление, все още е вярно, че родители на онкоболни деца са принудени да търсят елементарни и евтини лекарства в чужбина, защото ги няма на българския пазар. Но не е отчайващо - доста постъпки бяха направени и в това отношение имаме разбирането на много организации, от които зависи доставката на такива лекарства. Има чисто формални, понякога бюрократични, или законови пречки за намиране и доставка на някои лекарства, но в това отношение получаваме пълно съдействие, най-вече от Фонда за лечение на деца. Този фонд в последните години работи изключително добре, чрез него успяваме да насочим част от парите за купуване на такива лекарства", обясни специалистът.