Защитната дига при Брегово е подгизнала от високото ниво на река Тимок
Защитната дига при Брегово е подгизнала от високото ниво на река Тимок / DarikNews

Защитната дига при Брегово е подгизнала от високото ниво на река Тимок, съществува опасност да се появят пробойни, тъй като две трети от нея са във вода. Това каза за БТА кметът на Брегово Милчо Лалов. Допълнително е усложнена обстановката от падналите дъждове през последното денонощие, където са регистрирани валежи от 27 литра на квадратен метър.

Около 17-18 дворни места, 7-8 къщи и над 20 дворни места в Брегово са все още наводнени, въпреки понижението на водата с около 1,5 метъра за последното денонощие в Брегово. Екипи на "Гражданска защита" изпомпват водата от наводнените площи в коритото на река Тимок. Въпреки понижението на нивото на водата, отводняването става бавно поради високите подпочвени води, уточни Лалов.

Най-вероятно в събота ще се изравни водата от образувалото се езеро между двете диги в Брегово - основната и междинната и ще се наложи да се затвори направения отвор в основната дига на река Тимок.

Отводняването на къщите и дворовете в Брегово ще продължи дълго време, тъй като подпочвените води ще задържат нивото на водата високо, каза Анатолий Цанов, началник на "Гражданска защита" Видин. В Брегово остава в сила обявеното бедствено положение, обявено на 28 февруари.

Допълнително количество пясък е докарано в ромския квартал „Нов път" във Видин по разпореждане на кмета Румен Видов. От няколко дни кварталът е под нивото на река Дунав, което предизвиква избиването на подпочвени води.

Тази сутрин при Видин е отчетен спад на реката с 32 см, нивото е около 740 см. Ситуацията на територията на цялата община се следи денонощно. В момента двамата кметове са на оглед в ромския квартал.

Предстои кметът на общината, председателят на Общински съвет и лидерите на партийните групи в Общинския съвет да се съберат, за да се обсъдят предстоящите действия за справяне със ситуацията.