Защитата на осъдения за катастрофата в Бяла поиска ВКС да върне делото
Защитата на осъдения за катастрофата в Бяла поиска ВКС да върне делото / netinfo

Върховният касационен съд ще се произнесе до месец за присъдата на шофьора Синан Алиев, причинил катастрофата край град Бяла. На 7 декември миналата година Алиев блъсна с управлявания от него камион автобус на моста край града. При катастрофата загинаха 18 души, а 11 бяха ранени.

Върховният касационен съд даде ход на делото срещу Синан Алиев за катастрофата край град Бяла, Русенско. Преди съдебното заседание Алиев каза, че иска справедливост от съда и съжалява за това, което е направил. Роднините на загиналите, които са и частни обвинители по процеса, поискаха максимална присъда за шофьора.

Пред съда защитата на Синан Алиев поиска делото да се върне на първа инстанция за изготвяне на нова експертиза, която да покаже състоянието на камиона.

С последната си дума подсъдимият Алиев се обърна към роднините на загиналите и поиска от тях прошка. Той заяви, че не е направил нарочно катастрофата и посочи, че не е убиец, защото не е убил никого с пушка или пистолет.

От залата се чуха възгласи в този момент, че Алиев не съжалява и не изпитва вина.

27 граждански иска са подадени срещу Алиев от роднини и близки на загиналите. На първа инстанция Русенският окръжен съд го осъди на 12 години затвор и 15 години лишаване от правото да шофира.

Великотърновският апелативен съд на втора инстанция намали присъдата на 10 години лишаване от свобода и 12 години забрана да шофира.

Върховният касационен съд ще се произнесе в едномесечен срок.