Изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов ще бъде при закрити врата, реши изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов. 

Парламентът ще изслуша Петков и Николов относно доставката и цената на природния газ. Това е първа точка в програмата на Народното събрание за четвъртък. Изслушването е по предложение на Делян Добрев от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

В началото на заседанието Мирослав Иванов съобщи, че във връзка с настоящето изслушване в секретното деловодство на институцията има внесени доклади по темата. Той помоли премиера в оставка и министърът на енергетиката в оставка да потвърдят дали тези документи ще бъдат предмет на изслушването. След това той се позова на чл. 44 от правилника на парламента, при който се допуска заседанието да бъде закрито без това да се подлага на гласуване.

БГНЕС

Аз ще помоля всички камери да бъдат изключени и всички външни лица да напуснат залата, заяви Иванов.

Искането му срещна несъгласие от страна на депутати на ГЕРБ-СДС, които предложиха точката за изслушването. Докладвахте материали, постъпили в секретно деловодство, което се намира в другата сграда, реагира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Считате ли, че народните представители могат да се запознаят с тези материали в момента, коментира тя. Aко решите да допуснете подобна грешка, правя предложение за отлагане на изслушването, докато депутатите се запознаят със секретните документи, посочи също Атанасова.

БГНЕС

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че темата за увеличение на природния газ с 32% трябва да бъде публично достояние за българските граждани. Делян Добрев също изрази несъгласието си заседанието да бъде гледано при закрити врата.

Несъгласие изрази и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който заяви, че само преди две седмици в пленарна зала имаше аналогичен случай, свързан с въпроса за руските дипломати. 

БГНЕС

"Имам едно предложение към Вас, г-н председател и къмминистър председателя в оставка. Засекретете сметките на хората и на фирмите. Засекретете ги, сложете им по един гриф "строго секретно". Защото каквото и да си говорим днеска тук, каквото и да криете или да не криете, каквото и да засекретяваме днес, в крайна сметка, това което правите след няколко дена, след няколко седмици, всеки български гражданин ще получи една сметчица, всяка една фирма ще получи една фактура и ще отиде и ще си изтръска паричките там, и това ще е по ваша вина", заяви Маноил Манев от ГЕРБ.
БТА