Заседанията на ВСС ще бъдат публични
Заседанията на ВСС ще бъдат публични / netinfo

Заседанията на Висшия съдебен съвет ще бъдат публични, освен в случаите, когато се обсъждат документи, защитени като класифицирана информация или когато се обсъжда налагане на дисциплинарно наказание. Това реши Народното събрание, което обсъжда на второ четене новия Закон за съдебната власт.

Преди месец, заради пропуск в съдебния закон, не беше записано открити или закрити ще бъдат заседанията на Висшия съдебен съвет. Продължава гласуването на този проектозакон и с корекция днес депутатите уточниха, че бъдещият постоянно действащ съдебен съвет ще заседава публично. В случаите, в които заседава закрито, ще оповестява решенията, взети на тайното си заседание.

В последните текстове на закона ще бъде гласувана и разпоредбата, която ще прекрати предсрочно мандата на сега действащия Висш съдебен съвет.

Вчера в декларация членовете му обявиха за противоконституционно предсрочното разпускане на ВСС.

Очаква се депутатите, въпреки това, да решат, че НС ще има срок до 21 септември да избере своите 11 членове в постоянно действащия ВСС, а срокът за съда, прокуратурата и следствието да посочат своите изборни членове в съвета да бъде до 5 септември.