"Ние считаме, че този механизъм за разследване на главния прокурор с нищо не противоречи на Конституцията и ще защитаваме тази теза и в пленарна зала и ако се наложи, пред Конституционния съд". Това каза пред журналисти служебният министър на правосъдието Крум Зарков. Парламентарната правна комисия обсъди на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

Попитан за това, че единодушно са приели механизма за разследване на главния прокурор, Зарков каза, че не го е изненадало, тъй като сме чули тези заявки от основните политически сили. По думите му засега те държат на думата си. Надявам се да продължат да го правят, докато законът бъде гласуван окончателно и в пленарна зала, заяви служебният министър.

Зарков отбеляза, че по този закон се работи от много време, най-малко от две правителства, а пък за самата идея за такъв механизъм се е родила отдавна. "Ние считаме, че този механизъм за разследване на главния прокурор с нищо не противоречи на Конституцията и ще защитаваме тази теза и в пленарна зала и ако се наложи, пред Конституционния съд", заяви той.

Според Зарков сегашният възел в прокуратурата, който се наблюдава, ще се развърже, ако всички си свършат работата. Той заяви, че е сигурен, че този закон ще свали от страната ни една тежест, която от 2009 г. всички носим, и добави, че от тази гледна точка вярва, че този закон ще донесе решение.

В отговор на въпрос служебният министър коментира, че са много сюжетните линии, по които главният прокурор се преплита в последните дни. По отношение на закона продължавам да твърдя, че въпросът не е свързан с личността Иван Гешев, а с дело от Европейския съд на правата на човека, решено 2009 г. по деяния, които са се случили 2002 г. – закон, за който многократно са говорили различни правителства и парламенти, обясни Зарков. 

Няколко неща ще се повлияят, след като законът влезе в сила, смята той. Зарков припомни, че има взаимни обвинения между главния прокурори и неговия заместник, и добави, че този закон предвижда механизъм, който по много по-ефективен и сигурен начин да стигне до истината.

По отношението на процедурите, които се развиват във Висшия съдебен съвет с исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор – законът въвежда нови мнозинства, които могат да се приложат, каза Зарков и уточни, че в момента изискването е за 17 гласа, а след промените ще са необходими 13.
 
Никол Николова, Николай Трифонов/БТА