Заразено с АЧС диво прасе засече БАБХ седмица след началото на ловния сезон
Заразено с АЧС диво прасе засече БАБХ седмица след началото на ловния сезон / IStock
От началото на ловния сезон на 3 октомври 2020, в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за контрол и изследване на дивите прасета за африканска чума по свинете (АЧС) - Модул „Лов”, са въведени 1089 проби от диви прасета от три осъществени ловни излета. Вирусът е потвърден в една от изследваните проби. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.

БАБХ провежда непрекъснат контрол във връзка с разпространението на АЧС в страната.
Упражнява се надзор над всяко отстреляно или открито умряло диво прасе, като задължително се вземат проби и се въвеждат в софтуерно приложение Модул „Лов”. БАБХ създаде и въведе в експлоатация Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Данните за пробите се въвеждат от ловците в Модул „Лов“ в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Разработените мерки срещу АЧС целят недопускане на разпространението на заболяването. При констатиране на огнище на АЧС в обект за отглеждане на свине, се прилагат мерките за контрол и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете, съгласно нормативната уредба.