/ iStock/Getty Images
Искането е отправено в писмо до просветния министър
Родители на седмокласници изпратиха писмо до просветния министър Красимир Вълчев с настояване да бъдат предвидени резервни дати за провеждане на изпитите след 7 клас. Причината е, че се намираме в условия на пандемия и няма гаранция, че някое от децата няма да е болно точно в дните на матурите.

Авторите на писмото до Вълчев посочват, че не би било справедливо някои деца да получат само точките от оценките в дипломата и нула точки от изпитите, които биха пропуснали, само защото те и родителите им са се заразили и разболели. Припомня се, че вече имаше подобен прецедент - през 2012 г., когато беше земетресението в Перник и се направи изключение за децата от града.

Писмото беше подготвено от родителите преди да стане ясно, че МОН обмисля да изпрати на училище само учениците от 7 и 12 клас - риск, с който не са съгласни повечето от родителите. Страховете са, че 13-годишните тийнейджъри няма да спазват мерките за дистанция, нито ще носят маски и много от тях може да се разболеят точно за изпитите в началото на юни. Отделно от това рискът от заразяване е и за семействата им, но и за учителите, повечето от които в българското училище са на възраст над 50 години.

По груби изчисления, става въпрос за няколкостотин хиляди българи, които биха били изложени на заразата, ако на училище се завърнат близо 100 000 ученици от 7 и 12 клас в училище.

"Защо досега спазвахме мерките? Всичко тогава загубва смисъл", питат се изненадани родители, които очакваха учебната година да бъде завършена дистанционно, а децата да отидат на училище само за самото НВО по български и по математика.

Под писмото до Красимир Вълчев са се подписали родители от много градове на страната, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Перник, Търговище, Велико Търново и други, съобщиха авторите за Dariknews.

Ето и цялото писмо до министъра на образованието:

ДО Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ОТНОСНО: Провеждане на НВО след VІІ клас в условията на световна пандемия от Covid – 19

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

С настоящото писмо родителите на седмокласници, на които предстои явяване на Национални външни оценявания (НВО) по български език и литература и по математика в условията на пандемия от Covid – 19, настояваме да предприемете своевременни мерки за гарантиране на възможността всички ученици от седми клас да се явят на НВО, за да имат равен шанс за достъп до качествено образование.

Както ви е известно, през изминалите години не в един и два случая деца не са успели да се явят поради здравословни причини или други форсмажорни обстоятелства. През настоящата кампания обаче, предвид пандемията от Covid-19 и динамичната ситуация със заболеваемостта в страната, е твърде вероятно този брой да бъде наистина внушителен и да има много болни или карантинирани седмокласници заради случаи на Covid-19.

Наличието на една единствена дата за провеждане на НВО и невъзможността на тези деца да се явят, ще доведе до обезсмисляне на седемгодишния труд, който децата и техните учители са положили за усвояване на учебния материал през началния и прогимназиалния етап от тяхното образование.

Обяснението на експертите от МОН до този момент, че тези деца имат право да участват в класиранията и с нула точки на НВО (т.е. с максимални 100 точки, колкото могат да получат от оценките от свидетелството за завършено основно образование), е абсолютно неприемливо, тъй като това не е реалното ниво на деца, готвили се целенасочено 1–2 години за външните оценявания, а липсата на резервни дати им отнема възможността да го покажат.

В ситуацията, в която сме поставени всички, МОН би ли допуснало да има деца с бал 100 точки, само защото тези деца или техните родители са се разболели в условия на пандемия? НВО в 7 клас е входен изпит в образователната ни система, при който, ако детето е в невъзможност да се яви, то няма втори шанс. Това категорично дискриминира тези деца и проваля възможността им да попаднат на място, съответстващо на знанията и интересите им.

Абсолютно подкрепяме присъственото провеждането на НВО с оглед продължаване обучението на децата ни в гимназиалния етап, но категорично настояваме в условията на световна пандемия да се обмисли възможността за определяне на допълнителни дати за деца, които по гореспоменатите обективни причини, няма да могат да се явят на редовните такива.

Припомняме, че през 2012 г. имаше такъв прецедент, породен от форсмажорни обстоятелства.След силното земетресение в Перник, седмокласниците и зрелостниците от областта получиха възможност да положат изпити на друга дата поради притесненията на родителите - дали децата им ще бъдат пълноценни, за да се явят на изпити непосредствено след преживяното силно земетресение.

Настоящата ситуация е дори още по-тревожна и усложнена, поради което категорично изисква необичаен подход. Наясно сме, че обстановката е твърде динамична, но децата са подложени на неимоверен стрес, произтичащ от предстоящото НВО, дистанционното обучение (което за съжаление не във всички училища е на необходимото ниво) и все още неясния учебен материал, който ще се включва в НВО.

Ето защо апелираме към Вас и настояваме във възможно най-кратки срокове да бъде обявен окончателният учебен материал, предвиден да залегне в изпитните материали за НВО.

Да, кандидатстването след седми клас е само една брънка в цялостната образователна система, но това е една много важна брънка, която определя следващите пет години на децата ни. Тази стъпка трябва да бъде направена точно сега от нашите седмокласници и вярваме, че ще сторите всичко възможно те да я направят по възможно най-справедливия начин в тази толкова сложна за всички ни обстановка.

Искрено се надяваме МОН да преразгледа позицията си и да подсигури допълнителни дати, така че всички ученици от седми клас да могат да се явят на НВО.