/ iStock/Getty Images
Мерките са окачествени като "спешни" и са изпратени от Столичната здравна инспекция
След пробивите в системата на НАП и изтичането на множество лични данни, здравните власти планират да забранят на лекарите да слушат музика, да гледат филми и да използват флашки на служебните компютри в болниците и в извънболничната помощ. От Столичната здравна инспекция вече са изпратили писмо с мерки, които трябва спешно да бъдат предприети от лечебните заведения, съобщава "Дарик", като се позовава на здравното министерство.

Няма нужда от смяна на личните карти, уверяват от НАП (ВИДЕО)

Мерките са описани като неотложни и призивът е да се пристъпи към тях незабавно. Регионалната здравна инспекция забранява на лекарите да използват собствени запаметяващи устройства на служебните си компютри, да слушат музика, да гледат филми, както и да посещават интернет страници, които не са свързани с работата им. Забранява се и инсталирането на програми без разрешение на ръководството на лечебното заведение.

Мерките се налагат във връзка с пробивите в сигурността на системите на НАП, посочват от инспекцията, откъдето призовават да се променят всички пароли за достъп, използвани от медицински лица, а новите пароли да бъдат с минимална дължина от 8 символа.

Юрист: Ситуацията с НАП се политизира


Сред другите мерки за незабавно изпълнение са проверка на системите за физически достъп в болниците и въвеждане на система за контрол до помещенията с компютри в лечебните заведения, както и до помещенията с мрежово оборудване.

Иска се също така всички налични компютри, сървъри и принтери да бъдат описани. Всеки от тях трябва да има технически паспорт с подробно описание на компонентите, от които се състои. В заключение от здравната инспекция призовават и за актуализация на програмите, включително и антивирусните, до най-новите им версии.