/ iStock/Getty Images
Проверки за нерегламентирано палене на огън на територията на Природен парк „Витоша“ започват инспектори от Столичната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (СДПБЗН), представители на Регионалната дирекция по горите – София и служители на парка. 

Пред журналисти Николай Нанов от столичната пожарна заяви, че при проверките се осъществява контрол за спазване правилата по Закона за горите и наредбата за опазване на горския фонд. При констатирано нарушение, се издават административни актове, като глобата за нерегламентинтирано палене на огън може да достигне до 500 лв., посочи Нанов. 

Отменено е бедственото положение заради пожарите в Хасковско

Той добави, че са изготвени графици за проверки по време на целия пожароопасен сезон.

Ежегодно ръководствата на регионалните дирекции по горите и областните управители издават заповед за откриване на пожароопасния сезон, по време на който е забранено паленето на открит огън, припомни Нанов.

Обикновено причините за пожари са свързани с човешка небрежност. Много често се натъкваме на неизгасени фасове, още по-модерно сега е използването на нерегламентиран открит огън чрез барбекюта, които към момента на пожароопасния сезон са забранени, заяви Нанов. Друга причина за възникването на пожари е свързана с паленето на отпадъци и почистването на земеделски земи, посочи експертът.

По думите му най-голяма опасност от възникване на пожари в момента има в Природен парк „Витоша“, в планините Люлин и Плана, както и в по южните склонове на Стара планина.
Рени Никифорова, БТА