Започват проверки след инцидента в детски дом в столицата
Започват проверки след инцидента в детски дом в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Започват проверки след инцидента в детски дом в столицата
31615
Започват проверки след инцидента в детски дом в столицата
  • Започват проверки след инцидента в детски дом в столицата

Столичната община започва проверки в социалните институции за деца и детските градини във връзка с инцидента в дома за деца без родители в Драгалевци, съобщи за Дарик директорът на общинската дирекция „Социални дейности" Минка Владимирова. 17 деца от дома в Драгалевци бяха приети късно снощи в Детската токсикология на „Пирогов" с болки в стомаха и повръщане. Според разказите им те яли шушулки от широколистно растение в двора на дома.

По думите на Владимирова ще бъдат проверени и обезопасени всички потенциални причини за подобни инциденти. Според нея само три от децата, приети в „Пирогов", са яли от шушулките на растението, което е предизвикало повръщане, а останалите 14 деца са били заведени за профилактичен преглед, тъй като са споделили, че ги боли стомах.

Ето какво още разказа Минка Владимирова за този случай.

„В дома вчера е имало тема - две детски площадки, на които играят. Едната детска площадка е била напръскана против насекоми и пчели, поради което децата са били изместени на тази злополучна площадка, на която расте храстчето, което в последствие изигра много лоша шега на всички нас. От това храстче децата в процес на игра са си откъснали, искали са да готвят. Сложили са си бобчетата в джобчето, след което са ги изконсумирали. Имало е персонал, имало е хора, които ги наблюдават, но е станал този пропуск. Точно в този момент не са видели, че децата си събират бобчета в джобчето. В момента храста го няма. Има едно голямо дръвче, което не могат да достигнат. В последствие ще се консултирам със специалист, за да се премахне и това дръвче, ако се налага".

По думите на Владимирова персоналът в дома в Драгалевци предоставя достатъчно добра грижа за децата и досега не е имало подобни инциденти.