/ ThinkStock/Getty Images
Започват безплатни обучения по професията „Приложен програмист“
99087
Започват безплатни обучения по професията „Приложен програмист“
  • Започват безплатни обучения по професията „Приложен програмист“
За втора поредна година започват безплатни обучения по професията „Приложен програмист“. В тях могат да се включат ученици в 10 клас, които не се обучават по професионално направление „Компютърни науки“ и са издържали успешно входящия тест. Срокът за регистрация е до 16.00 часа на 5 октомври, а тестът ще се проведе на 14 октомври. Обученията ще се провеждат в пет IT-центъра - в София, Бургас, Пловдив, Русе и Правец.
 
От програмата могат да се възползват всички десетокласници, които не се обучават по професионално направление „Компютърни науки“. Курсът на обучение е 3-годишен, започва през ноември и приключва със завършване на средното образование.
 
Обучението е безплатно и е в рамките на 320 часа годишно през всяка от трите години, като част от него ще се провежда онлайн. Лекциите и упражненията ще са в събота и неделя, в петте IT-центъра - в София, Бургас, Пловдив, Русе и Правец. Във всеки от тях могат да кандидатстват не само местни ученици, а и десетокласници от съседните общини и области, уточниха от просветното ведомство. На всеки одобрен кандидат от по-далечно място ще се поемат разходите за път и храна.
 
За да се включат в програмата, кандидатите трябва да положат тест. Той ще се проведе на 14 октомври, а срокът за регистрация е до 16 ч. на 5 октомври на електронен адрес, посочен на сайта на Министерството на образованието.