Започва специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите.

БГНЕС

“Съвместните екипи на "Пътна полиция" извършват проверки на товарни автомобили и автобуси и тези проверки ще продължат до 25 февруари в цялата страна", съобщи главен инспектор Дамян Владинов.

БГНЕС

Той уточни, че проверките са иницирани от Главна дирекция "Национална полиция" и са във връзка пълноправното членство на България в "Роудпол" и поетите ангажименти за участие в съвместни операции с цел осигуряване на безопасност и сигурност по пътищата на Европа.

БГНЕС

“Тези полицейски операции с фокус върху товарните автомобили и автобусите се налага да се провеждат, тъй като при настъпването на тежки пътнотранспортни произшествия, когато има участници с товарни автомобили и автобуси, последствията са много по-тежки с много повече жертви и ранени”, обясни главният инспектор, след което уточни, че ще се проверяват показателите, които имат отношение към пътната безопасност.

БГНЕС

“Спазване на скоростните режими, употреба на алкохол и наркотици, спазване на времето за почивка от водачите, техническата изправност на автомобила, изрядността на документите, претоварване както и укрепване на товара”, коментира главният инспектор Дамян Владинов.

БГНЕС

Той обяви, че данните от проверките ще бъдат обобщени и в рамките на седмица след тяхното приключване. “Най-честите нарушения при водачите са неспазване на скоростните режими, неизползване на обезопасителни колани, нередовност на документите и техническа неизправност на документите”, допълни инспекторът.

БГНЕС

БГНЕС

Антон Ставрев, директор на дирекция автомобилна инспекция, подчерта и важността от спазване на времето за почивка на водачите. “Ще акцентираме върху проверките на този вид нарушения, разбира се, чрез технически средства”, поясни той

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС