Започва предаването на документите на ДС на Комисията по досиетата
Започва предаването на документите на ДС на Комисията по досиетата / cнимкa: Sofia Photo Agency

От днес започва предаването на документите на бившата Държавна сигурност, съхранявани в МВР, на Комисията за разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА. Това съобщи пресцентърът на МВР. След работната среща в края на юни между министър Михаил Миков и представители на комисията Евтим Костадинов, ръководителите на двете институции се споразумяха за поетапното предаване на посочените документи.

Реалното предаване започва днес от представители на двете институции - Дирекция "Архив" към МВР и на комисията. Първият етап включва предаването на т.н. справочен апарат на секретните сътрудници на ДС - карти и регистрационни дневници - около 250 кутии със средно по 2000 карти и 63 големи тетрадки - дневници на секретните сътрудници и обекти. Очаква се първият етап да отнеме около месец.

Процесът ще продължи с втори етап по предаване на картите на обектите на ДС, които по предварителна информация са над един милион архивни единици.

Пристъпването към реалното предаване на архивния фонд е резултат от предварителното договаряне на детайлите и технологията - първоначално между ръководителите на институциите, а после и на експертно ниво, се посочва в съобщението.