Започва почистването на петролния разлив
Започва почистването на петролния разлив / netinfo

Екипи на Гражданска защита -Плевен в момента правят разузнаване на поречието на река Дунав и избира места, където утре ще започне работа по разгръщане на боновите заграждения, за да бъде спряно нефтеното петно по реката.

След като нефтопродуктите бъдат уловени в боновите заграждения, те ще се изгребват с кофи, ще се насипват в найлонови чували и ще бъдат откарани на определено от екослужбите място. Заливането и премахването на нефтените петна с каолин е невъзможно, защото те са във водата, коментира за Дарик директорът на Гражданска защита Плевен инж.

Георги Линков. Ако не се изгребе, мазутът си остава във водата, допълни той. Около 250 метра между остров Палец и брега на Дунав ще бъдат преградени с боновите заграждения и с помощта на кораби ще се направи опит петното да бъде вкарано в така образувания канал.

В момента се прави разузнаване по суша как ще се стигне до мястото, където се очаква да бъде изтласкано петното. Търсят се тежести, които да бъдат завързани на загражденията, за да не ги отнесе течението на Дунав.