Започва отпечатването на нов образец на шофьорските книжки
Започва отпечатването на нов образец на шофьорските книжки / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Гл. инспектор Бойко Рановски
60513
Гл. инспектор Бойко Рановски
  • Гл. инспектор Бойко Рановски

От 21 януари започва отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на моторни превозни средства, съобщават от отдел "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

Новият документ е съобразен с влизащите в сила на 19 януари изисквания на Директива на Европейския парламент и на Съвета относно свидетелства за управление на превозни средства, както и на разпоредбите от Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи.

Сегашните свидетелства за управление на МПС остават валидни до срока на тяхното изтичане.

Въвежда се различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС: за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ - 10 години, а за категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т - 5 години. Срокът за шофьорска книжка на граждани с физически недостатъци е до 5 години.

В новия образец на свидетелство категория М се заменя с АМ, както и да се добави нова категория А2 /според мощността на превозното средство/. Категория Ттб се премахва.

Водачите, които притежават категория D, могат да придобиват правоспособност за управление на тролейбус, на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към дирекция „Автомобилна администрация" за успешно издържан изпит за права за управление на тролейбус.

Свидетелството за управление на МПС ще се издава за категория D и национален код (103).

Цената на новия образец няма да бъде променена, обясни гл. инспектор Бойко Рановски от отдел "Пътна полиция" към ГД "Национална полиция". Промените касаят само няколко категории, които вече ще са с различен срок на валидност.