Започва официалното посещение на Джордж Буш
Започва официалното посещение на Джордж Буш / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът на САЩ Джордж Буш е на официално посещение в България по покана на президента Георги Първанов. Отпадането на визите за САЩ и тяхната подкрепа за скорошното решаване на случая с българските медици, осъдени на смърт в Либия, ще са сред основните теми на разговорите между Джордж Буш и Георги Първанов.

Официалното посрещане на американския президент на българска земя ще започне на площад „Св. Александър Невски”. След това Джордж Буш и Георги Първанов ще се срещнат на „Дондуков” 2.

Сред обсъжданите теми ще са сътрудничеството във военната и икономическата област, прогресът на страната ни в борбата с корупцията и престъпността, енергийната сигурност и въпросът за статута на Косово. Очаква се за пореден път американският президент да подчертае усилията на САЩ българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, да се завърнат у дома в най-скоро време.

В София Джордж Буш ще обяви и своята подкрепа за създаването на българо-американска фондация, чиято цел е да подпомогне предприемачеството и прилагането на законите у нас. След разговорите на „Дондуков” 2 американският президент ще се срещне с премиера Сергей Станишев.

По-късно президентът Георги Първанов и съпругата му Зорка Първанова ще бъдат домакини на официален обяд в чест на Джордж Буш и съпругата му Лора.

В ранния следобед президентът на САЩ ще участва в кръгла маса с български и чуждестранни студенти от Американския университет в България.

В рамките на дамската програма, Зорка Първанова и Лора Буш ще открият американски детски кът в Столичната библиотека. В Министерството на здравеопазването те ще участват в кръгла маса по въпросите на превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Лора Буш ще посети Боянската църква.

Посещението на Джордж Буш у нас слага край на неговата европейска обиколка, която започна преди седмица от Прага. Първата европейска обиколка на американския президент бе през февруари 2005 година.