От 1 септември започва нова акция на пътя, ръководена от МВР съвместно с АПИ и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", това съобщиха на брифинг от МВР.

Акцията е насочена предимно към товарните автомобили. По метода на широкообхватния контрол ще бъдат спирани товарни автомобили и ще бъдат проверявани от трите институции. Ще бъдат проверявани дали имат редовни документи, техническа изправност на превозните средства, както и дали са претоварени автомобилите и дали е правилно разпределен товарът.

От началото на годината има над 19 000 нарушения, предизвикани от водачи на товарни автомобили.

През последните месеци има усложнена пътно-транспортна обстановка, има голям брой произшествия затова всички институции сме се обединили, че контролът е един от методите, по който могат да бъдат ограничени тези произшествия. Това каза Бойко Рановски, шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

Около 10% от произшествията годишно са причинени от водачи на товарни автомобили и автобуси. Броят на жертвите е около 12-13% вследствие на тези произшествия, обясни още той.

Рановски каза още, че ДАИ са опреквани, че работят само в светлата част на денонощието. Той изрази надежда, че ще може скоро това да се промени.