/ БТА
Започва най-мащабното за годината национално учение с международно участие на Специалните сили на Българската армия „Stealth Dagger 24“, съобщиха от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

Двустепенното тактико-специално учение ще продължи през следващите седмици и ще бъде проведено в различни райони на територията на цялата страна.

По време на учението за първи път ще бъдат оценени едновременно бойните способности на две тактически групи за Специални операции от състава на СКСО по стандартите на Съюзното командване на НАТО по операциите (SOFEVAL). Формированията ще бъдат сертифицирани за носене на дежурство в рамките на новия модел на силите на НАТО. 

Целта на учението „Stealth Dagger 24“ е проверка на способностите на участващите щабове и формирования от СКСО в планиране и провеждане на специални операции за въздействие върху цели и обекти от оперативно и стратегическо значение и за противодействие на асиметрични заплахи по стандартите на Алианса. По време на учението ще се отработват задачи в координация и взаимодействие с компоненти от конвенционалните сили.

Офицер провеждащ учението е заместник-командирът на СКСО полковник Иван Райков.

На 27 юни на територията на специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“, област Пазарджик, ще се проведе Денят за високопоставени гости и демонстрация на способности по време на учението „STEALTH DAGGER - 24” за оценка на бойните способности и сертифициране на тактически групи за Специални операции като декларирани формирования на НАТО. 

През миналата година в демонстрациите участваха формирования, сили и средства от състава на Съвместното командване на специалните операции, летателни средства, екипажи и инженерно-технически състав от Военновъздушните сили, както и формирования и щабен личен състав от Специалните сили на САЩ и Специалните сили на Румъния.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ирина Шопова/БТА