Започнаха проверки на всички интернати в страната
Започнаха проверки на всички интернати в страната / снимка: БГНЕС, архив

Инспектори от Главна дирекция „Контрол по правата на детето” на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще участват в разпоредените от Върховната административна прокуратура съвместни проверки на всички социално-педагогически интернати и възпитателни училища-интернати в страната, които започват днес, съобщиха от ДАЗД.

Проверките се организират от окръжните прокуратури в Сливен, Ямбол, Силистра, Разград, Плевен, Габрово и Пазарджик. Териториалните отдели на Държавната агенция за закрила на детето, Регионалните инспекторати по образованието, Регионалните здравни инспекции, Дирекциите „Социално подпомагане”, Областните дирекции по безопасност на храните и Агенцията за държавна финансова инспекция, в рамките на своите правомощия, ще проверят спазват ли се законите и актовете по прилагането им в социално-педагогическите интернати в с.Варненци (област Силистра), с.Драгоданово (област Сливен) и с.Стралджа (област Ямбол), както и във възпитателните училища-интернати в гр.Завет (област Разград), с.Подем (област Плевен), с.Керека (област Габрово) и гр.Ракитово (област Пазарджик).

Върховната административна прокуратура разпореди комплексните проверки след като бе сезирана от ДАЗД за сериозни пропуски и нарушения на правата на детето в социално-педагогически интернати и възпитателни училища-интернати, констатирани при четири проверки. Установени бяха случаи на насилие от страна на персонала и между настанените деца, неглижиране на потребностите им, лоша грижа и условия на живот.

Не са предприети адекватни действия за проучване на обстоятелствата, свързани с данни за упражнено насилие, екипите на интернатите не оказват необходимата подкрепа и помощ на децата, корекционно-възпитателната работа и прилаганите мерки за формиране на сигурно поведение са неефективни, е заключението на инспекторите на ДАЗД. Единични са случаите на момчета и момичета, на които е прекратен престоят в СПИ или ВУИ поради добри постижения и промяна в поведението им като резултат на работа.

Съвместните инспекции трябва да установят изпълняват ли се разпоредбите на Конвенцията на ООН за правата на детето и други нормативни актове при прилагане на мерки за предотвратяване и борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и осигурява ли се нормално развитие и възпитание на децата, настанени в СПИ и ВУИ.

Проверките ще дадат възможност за оценка на потребностите на настанените в интернатите деца, както и да се планират конкретни дейности за реализиране на заложените цели в Пътната карта за изпълнение на Концепцията за държавна политика в областта на правосъдието за детето (2013-2014).