Започнаха изборите за местна власт
Започнаха изборите за местна власт / netinfo

Днес упражняваме вота си за местна власт. Изборният ден започна в 6 ч сутринта и ще приключи в 19 ч. Ако след този час пред секциите чакат още избиратели, те трябва да предадат документите си на членовете на секционните избирателни комисии и да гласуват до 20 ч, когато е крайният срок за приключване на изборния ден.

На местния вот трябва да бъдат избрани повече от 5200 общински съветници, 264-ма кметове на общини, 35 районни кмета и малко над 2900 кметове на кметства. Общият брой на кандидатите за общински съветници е 45303-ма. Кандидатите за кметове на общини са 188, за районни кметове – 529.

Почти 11500 са кандидатите за кмет на кметство. Най-голям е броят на кандидат-кметовете за столицата – 30.

Избирателните списъци съдържат имената на 6950924 български граждани с право на глас. 105 са гражданите на държави членки на Европейския съюз, които са заявили желание да гласуват. Техните имена също са включени в избирателните списъци.

Гласоподавателите ще получават толкова бюлетини, колкото избори има в съответното населено място. В София например те са максимално възможните – четири, за кмет на община, за кмет на район, за кмет на кметство и за общински съветници.

Наред с няколкото бюлетини, с които ще се гласува, новост е и решението на Централната избирателна комисия да не се използват мобилни телефони и цифрови фотоапарати в тъмните стаички. Целта е да се попречи на купуването на гласове. От комисията обаче обясниха, че ще се разчита на добрата воля на гласоподавателите да оставят телефоните си преди да гласуват, тъй като членовете на секционните избирателни комисии нямат право да претърсват гражданите.