/ БТА
Някои депутати от „Възраждане“ не станаха на крака, а от "БСП за България" излязоха от залата
Заседанието на Народното събрание започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на комунистическия режим. Някои депутати от „Възраждане“ не станаха на крака. От "БСП за България" излязоха от залата. 

нс
БТА

С декларация от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) припомниха за всички невинни жертви на комунистическия режим и призоваха за запазване на историческата памет, така че в бъдеще "да не попадаме в  същите капани, маскирани под друга опаковка, но с идентична същност".

нс
БТА


В декларацията се изтъква, че познаването на историята е предварително условие за избягване на същите грешки в бъдеще, а моралната оценка и осъждането на извършените престъпления, играят важна роля за възпитаването на бъдещите поколения.  

Ясната позиция за миналото е ориентир за бъдещето. Важно е да подчертаваме значението за поддържане на спомена за истината жив, тъй като не може да има помирение без истина и памет. Трябва да потвърждаваме своята решителна единна позиция срещу всяка форма на тоталитарно управление, независимо от идеологическия контекст. Всякакви опити за омаловажаване на стореното трябва да срещат непоколебим отпор, заявяват от ПП-ДБ. 

Последваха декларации от парламентарната група на "Възраждане" и от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 
Първа точка в програмата на пленарното заседание е второто четене на Законопроекта за Българската народна банка.

В началото на заседанието беше включена допълнителна точка. Предвижда се депутати да обсъдят като втора точка днес изменения в Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене.

В дневния ред е и първото четене на изменения в Закона за защита на растенията, Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за фуражите на първо четене.
Теодора Цанева/БТА