Започна първото заседание на обновения състав на кабинета
Започна първото заседание на обновения състав на кабинета / netinfo

Започна първото заседание на кабинета след промените, в новия му състав. Единственият нов министър, който мина през входа, където чакаха медиите, беше министърът на здравеопазването Евгении Желев. Преди заседанието на МС пристигна и гл. секретар на МВР Валентин Петров.

13 зам.-министри се очаква да напуснат правителството от днес, още три зам-министерски щата ще бъдат закрити. Най-вероятно премиерът Сергей Станишев ще се раздели с шестима замове от квотата на БСП, с още толкова от бройките на НДСВ и с един зам.-министър от ДПС. От 94 на 70 ще намалеят зам.областните управители. С това приключва вторият етап от обявените от министър-председателя след заседанието на Съвета на коалицията промени в изпълнителната власт.

Очаква се след заседанието на МС персоналните и структурните промени в министерствата и областните управи да бъдат официално обявени. Преди това министрите ще приемат Актуализираната стратегия по заетостта за периода 2008-2015 г. В нея се предвижда Главна инспекция по труда да се сдобие с по-големи правомощия и да засили контрола по спазването на трудовото законодателство. Изграждането на единна информационна система в областта на безопасността и здравето на работещите, е заложено още в документа.

Сред поредицата от мерки за повишаване на заетостта сред българските граждани в стратегията се поставя като задача повишаването на заетостта при жените, подкрепа за жени в риск, особено самотни майки, както и осигуряване на достъп до финансов ресурс за жени-предприемачи и намаляване на различията в заплащането между двата пола.