От 00:00 ч. днес официално започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 30 септември. Това се посочва в решение 1322-НС на ЦИК и в хронограмата, публикувана на сайта на комисията.

В изборите за народни представители на 2 октомври ще участват 28 политически формации - 22 партии и 6 коалиции. За вота през октомври от Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати – Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна. 

Тъй като "Единна народна партия", мандатоносител на „Ние идваме“, не е регистрирала нито една кандидатдепутатска листа в многомандатните избирателни райони в страната, името на партията, както и номерът ѝ - 21, макар и изтеглен в жребия на ЦИК, няма да фигурират в бюлетината. 

„Национално движение „Единство“, които не са регистрирали листи в 12 МИР-Монтана и 21 МИР-Сливен, няма да фигурират в бюлетините, с които ще се гласува в тези два избирателни района. 
В бюлетината за вота през октомври имената на регистрираните независими кандидати ще фигурират в бюлетината за съответния МИР.  

В 9363 секции у нас ще се гласува с машини. В 1104 от тях ще се гласува с една машина, а с 290 машини ще се гласува извън страната. 

Предизборната кампания се води на български език, е записано в решението на ЦИК. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.

Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. При произвеждане на избори за народни представители на 2 октомври 2022 г. разпоредбата на чл. 92, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи не се прилага.
БТА