Към инициативата с над 100 доброволци се включиха и французи
Започна 45-тото среднозимно преброяване на водолюбиви птици, което е най-масовото събитите в областта на природозащитата.

Мониторингът се провежда в международен мащаб от 1967 година и дава оценка за състоянието на популациите и местата, където те зимуват. В този момент преброяването се извършва в повече от 100 страни и вкючва 25 хиляди влажни зони. У нас към инициативата с над 100 доброволци се включиха и французи, предава NOVA.

Според орнитолозите, климатичните промени и глобалното затопляне се отразява изключително на миграцията на птиците и техните предпочитания за зимуване. Експерти отбелязват че културата за опазване на дивите животни у нас се е повишила. Намаляло изтребването им, освен ловуването на разрешените видове пернати за отстрел.

Заради климатичните промени много от видовете вече не зимуват у нас а са в езерата на Украйна и Румъния. За сметка на това пък у нас все по стремително нараства числеността на фламинго в Атанасовското езеро, което в момента наброява близо 1200 птици. 

Заради необичайно топлите дни у нас, тази година отсъстват и зимуващите гъски. Отчетени са обаче рекордни струпвания на къдроглави пеликани. В мониторинга на птици у нас в цялата страна на терен са 40 екипа по близо 220 водоема в страната. 
nova.bg