Започна отводняването в Свиленград
Започна отводняването в Свиленград / Impact Press Group

Започна изпомпване и отводняване на домовете на хората в Свиленград, съобщиха от общинската администрация. Осем екипа на местната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", заедно с техни колеги от София и Бургас, работят усилено.

Нощта е преминала спокойно. След сигнал на дежурните телефони спасителните екипи са извели възрастен мъж от дома му в кв. "Гебран" и са го настанили при роднини. Разливът от вчера на река Марица край селата Генералово и Капитан Андреево е само върху земеделска земя, няма засегнати къщи. От тази сутрин са оставени в готовност два БТР-а, останалите тежки машини и лодки са отзовани.

Населението е информирано да не ползва за пиене водата от централната водопроводна мрежа, поради замърсяването й. Тя може да се ползва само за битови нужди. В Регионалната здравна инспекция се правят изследвания на качеството на водата на всеки час. След подобряване на показателите й, ще бъде отменена забраната за пряка консумация. Забранена за пиене е също водата от местните извори в селата Чернодъб, Пъстрогор и Димитровче, поради подпочвеното й замърсяване.

На дежурните телефони в общината са зачестили въпросите за обезщетения за нанесените от наводнението щети. Предстои сформиране на комисия от експерти от национално, областно и общинско ниво, която да опише пораженията и да определи финансовия им размер.

Тежка е зимната обстановка в част от общината. Доставя се вода и храна в селата, чиито пътища са проходими - Момково, Мезек, Сива река, Чернодъб, Генералово, Капитан Андреево, Пъстрогор, Младиново. Към останалите 15 села се разчистват пътищата, затрупани от сняг и виелици. В някои от тях няма ток. Общината е подала искане до Областния кризисен център за изпращане на роторен снегорин, с чиято помощ да се осигури достъп до селата в непроходимия сакарски район.

Други новини от Хасково