Започна форумът на ЦЕИ в София
Започна форумът на ЦЕИ в София / netinfo

Започна срещата на правителствените ръководители на страните-членки на Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в НДК. Форумът е в рамките на българското председателство на организацията през тази година.

От особена важност за България по време на председателството е предприемането на необходимите действия за тясно взаимодействие с ЕС, както и продължаването на подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

България работи за активни действия на ЦЕИ за развитие и укрепване на европейската политика на съседство със страните от Източна Европа - членки на организацията.

Ръководител на българската делегация е премиерът Сергей Станишев. Пред делегатите на форума той заяви, че съвместните усилия на държавите от организацията са довели до успешно приключване на първите мерки за реформиране на инициативата и на срещата днес предстои да бъдат приети 12 решения в тази посока.

През последната година България положи сериозни усилия председателствата на ЦЕИ и на ПСЮИЕ да допринесат за по-нататъшното утвърждаване на авторитета на страната като фактор на добросъседство, регионално сътрудничество, на мир и стабилност, каза премиерът Станишев.