Започна делото срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд
Започна делото срещу бившия шеф на Софийския апелативен съд / снимка: БГНЕС, архив

Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, началника на кабинета на бившия премиер Пламен Орешарски - Мария Дивизиева и още шестима души, обвинени в злоупотреба със средства по европроект за информационна система на военните съдилища.

Преди началото на съдебното заседание Пенгезов заяви, че делото срещу него има политическа основа. Зад процеса стояло решението на САС, тогава оглавяван от Пенгезов, с което Октай Енимехмедов беше освободен от ареста. Това според Веселин Пенгезов ядосало почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който наредил делото срещу бившия председател на съда да започне.

Пенгезов каза още, че не разбира в какво е обвинен, защото проектът е изпълнен и отчетен, а също и одобрен от ВСС.

Веселин Пенгезов заяви, че само САС засега не е овладян от ДПС, за разлика от много други съдилища. Това според него ставало поетапно. Пенгезов посочи, че е безработен вече година и половина, откакто е отстранен от ВСС.

Пенгезов, Дивизиева, бившият председател на Военно-апелативния съд Петко Петков и заместникът му Владимир Димитров, и лицата Атина Мавридис, Петя Гергова, Людмил Симеонов и Крум Симеонов се изправят пред съда. Разследването започва през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. В началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда.

Обвинението е за деклариране на невярна информация от Петков, като представляващ ВоАС – София, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища". Проектът е по приоритетна ос I – "Добро управление", подприоритет 1.5 - "Прозрачна и ефективна съдебна система" и е финансиран безвъзмездно със средства на Европейския съюз.

Неверните сведения касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен в качеството на извършител, а останалите – като помагачи. След съгласуване с бившия ръководител на Дирекция ОПАК - Мария Дивизиева, по указание на ген. Пенгезов, останалите привлечени към наказателна отговорност са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки във връзка с избора на изпълнители по проекта, макар такива да не са провеждани.

Престъплението е извършено в периода 8 юли 2009 г. – 19 юли 2010 г.

Петко Петков и Веселин Пенгезов са обвинени и за това, че в периода 19 – 21 октомври 2009 г. в съучастие са присвоили сума в размер на 42 217 лева, получена като възнаграждение за изпълнител, по същия проект на ОПАК. Ген. Пенгезов е обвинен и в престъпление по служба за сключени в периода 28 октомври 2008 – 9 юни 2009 г. граждански договори с IT-специалисти по същия проект, в нарушение на разпоредбите на ЗОП.

Веселин Пенгезов е бил председател на ВоАС за периода 25 май 2004 г. – 8 юни 2009 г., а от 09 юни 2009 г. е председател на САС. Отстранен е от длъжност на 15 май 2014 г. във връзка с настоящото наказателно производство.

Петър Петков е бил заместник-председател на ВоАС в периода 13 декември 2004 г. – 25 май 2009 г. , а от 9 юни 2009 г. е негов председател. Отстранен е от длъжност във връзка с настоящето наказателно производство на 15 май 2014 г.

Владимир Димитров е бил председател на Военен съд – София в периода 25 май 1998 г. – 6 октомври 2004 г. Той е заместник-председател на ВоАС от 1 юли 2009 г., а от 7 юли 2014 г. до 18 декември 2014 г. е и.ф. административен ръководител – председател на ВоАС.