Започна дебатът за вота на недоверие
Започна дебатът за вота на недоверие / Sofia Photo Agency

В парламента започнаха дебатите по шестото искане на опозицията на оставката на кабинета „Станишев”. Този път то е с основен мотив - нанесените морални и материални щети на страната ни от провала на правителството при спазването на правилата на държава член на Европейския съюз и усвояването на средствата от еврофондовете.

В присъствието на министър-председателя Сергей Станишев и повечето членове на кабинета, зам.-председателят на Народното събрание Надежда Михайлова представи мотивите към искания вот на недоверие. „В резултат на вашето управление България получи много сериозни санкции от Европейската комисия, довели до спирането на 1,5 млрд. евро”, обърна се към премиера Михайлова и го призова да каже кои са вълците, на които не иска да хвърли критикуваните ресорни министри – дали това е ЕК или опозицията. Надежда Михайлова каза, че няма как да няма виновни.

„Да започнат незабавни преговори между политическите сили за насрочване и провеждане на предсрочни парламентарни избори”, призова независимият депутат Лъчезар Иванов, който е член на ГЕРБ.

„Вашата партия е филм, който българинът вече е гледал”, репликира го Кирил Добрев от левицата.

Под искането за оставка на кабинета са се подписали 86 народни представители от ОДС, ДСБ, „Атака”, БНС, БНД и независими депутати. Този път не се очакват изненади при гласуването на НДСВ.

От Банско управляващите декларираха, че организирано ще отхвърлят искането за оставка на правителството и призоваха да не се търси интрига за възможен разнобой. Гласуването на искането ще бъде 24 часа след края на дебатите.