Заплати по 2500 лева в армията няма да има
Заплати по 2500 лева в армията няма да има / Sofia Photo Agency, архив
Наборната военна служба категорично няма да се връща
87256
Наборната военна служба категорично няма да се връща
Наборната военна служба категорично няма да се връща
  • Наборната военна служба категорично няма да се връща
  • Наборната военна служба категорично няма да се връща

Заплати от 2500 лева в армията, за които министър Николай Ненчев съобщи, няма да има.

Министерството на отбраната ще предложи увеличение на възнагражденията в разумни размери, заяви пред Дарик съветникът на министъра ген.Атанас Запрянов. Той поясни, че сумата е посочена от министър Ненчев емоционално и условно.

Военните би трябвало да вземат 2500 лева заплата според министър Ненчев

Липсата на кадри в армията е обезпокоителна, заяви ген. Атанас Запрянов. За някои категории некомплектът достига 27%.

"За някои категории е 15%, например войници, за някои е над 20%, стига до 27-28%. Ние имаме нужда от офицери, сержанти, войници. Въоръжените сили трябва да бъдат не по-малко от 37 000. Реално списъчният състав в момента е много по-малък", обясни той.

Все повече момчета искат да служат в казарма

Министерството на отбраната ще направи предложение за увеличение на заплатите в армията, но те няма да са 2500 лева, както по-рано обяви министър Николай Ненчев.

"Цифрата 2500 мисля, че е казана условно и емоционално. Около 600 лева е началната заплата на един войник сега. Държавата е на пазара на труда. Трябва да предложи атрактивни условия, за да дойдат хората да служат в армията. Заплати от 600 лева очевидно не са достатъчни и Министерството на отбраната ще има предложение за увеличение на тези заплати в разумни размери", коментира още ген. Запрянов.

Всички младежи минават на отчет в армията?

В същото време Министерството на отбраната се отказва от идеята момичетата и момчетата, навършили пълнолетие, да се водят на военен отчет. За да се избегнат спекулации този текст отпада от проектозакона за резерва на въоръжените сили.

"На военен отчет ще се водят всички български граждани, които имат военна подготовка - двете категории доброволни резервисти и втората категория - запасните. Всички останали български граждани, които нямат военна подготовка, не се считат, че се водят на военен отчет. Този запис отпадна, за да се избегнат всякакви спекулации и инсинуации около задълженията по военния отчет на българските граждани", обясни генералът.

Наборната военна служба категорично няма да се връща. Анализ на Министерство на отбраната показва, че отбранителната способност на армията няма да се повиши, както и връщането на казармата е икономически неизгодно.