Заплахите срещу Бойко Борисов
Заплахите срещу Бойко Борисов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Сериозните заплахи за живота на Бойко Борисов са повече от 10 - в периода от 2001 година, когато става главен секретар на МВР, до днес. По решение на службите Борисов беше сериозно охраняван дори в годините от есента на 2005-а до лятото на 2009 г., когато беше столичен кмет, сочи проучване на БНТ.

Първият сигнал от чужда служба за готвен атентат срещу него е свързан с дейността на Борисов като професионален шеф на вътрешното министерство.

Всички сигнали за готвено покушение срещу Бойко Борисов са секретна информация и едва ли някога ще излезе наяве всичко написано в тях. Това означава най-малкото, че каквото и да се каже публично, то ще е близо до истината, но в никакъв случай няма да е цялата истина. Три от сигналите за готвен атентат срещу Борисов са от сръбските служби. Първо през 2003 г. от Белград предупреждават, че сръбският наркобос Сретен Йосич е поръчал убийството на тогавашния главен секретар на МВР. Няколко месеца по-рано по искане на Холандия, българската полиция е заловила у нас Йосич и го е предала на правосъдието там. Борисов ръководи акцията.

Йосич пребивава от нас още от средата на 90-те с чужда самоличност. Има общ бизнес с Бай Миле и се твърди, че двамата контролират трафика на синтетична дрога в цяла Европа. Малко преди да се получи първият сигнал, на граничния пункт "Калотина" е задържан албанец с два гранатомета. Именно с тях е трябвало да бъде извършен атентата. Вторият сигнал за готвено покушение, най-вероятно пак от Йосич, е получен в разузнаването през 2005 г.

„Няма да изпадам в детайли, защото нямам право. Ще потвърдя само, че действително имаше сериозен сигнал за ген. Борисов като главен секретар на МВР, който сигнал беше от партньорска служба - за терористичен акт срещу него, персонално”, коментира ген. Кирчо Киров, бивш директор на НРС.

Ген. Киров е категоричен, че в този сигнал Ахмед Доган не е сочен за поръчител на атентата. Бившият шеф на разузнаването си спомня, че името на Доган се споменава, но в друг контескст. Третата заплаха, за която информация идва от Сърбия, е от юни 2005 и тя гласи, че заради екстрадицията на Ненад Миленкович Земунският клан подготвя атентат срещу Борисов. Операцията отново е ръководена от Борисов.

Два са сигналите, че родни престъпни босове уговаряли куршуми за Борисов. Знае се за сигнал и от юли 2009 г. за готвен бомбен атентат срещу Борисов и Цветанов. Вчера Борисов сам съобщи за сигнал от партьорска служба. Предполага се, че е от пролетта на 2009-а. Днес ген. Кирчо Киров, който беше начело на разузнаването до края на януари 2012 г., беше категоричен: „Докато аз бях директор, втори път подобен сигнал не е постъпвал”.

Заплахите срещу Бойко Борисов
netinfo

Скандалът вчера се разрази след реплика на Христо Бисеров, че Борисов ще трябва да се яви за очна ставка със Сретен Йосич по дело в Белград. Премиерът в оставка реагира с информация от партньорска служба, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него. В отговор Бисеров поиска разсекретяване на делото „Лале”. В него има запис на разговор между Бай Миле и Сретен Йосич, провел се ден преди ареста на сърбина. Тогава Бай Миле казва: „Бойко взе парите, но те не стигнаха до варненеца”.

Парламентарната комисия от пролетта на 2009-а, начело на която беше именно Бисеров, не установи за кой Бойко става дума, а Мария Капон тогава беше категорична, че според документите в делото е ясно, че това не е Бойко Борисов. По това време Борисов поиска писмена информация дали службите, в това число и разузнаването ни, имат данни, че той е покровителствал Сретен Йосич и други подобни престъпни структури. „С два реда ние отговорихме ясно и категорично, че подобна информация в НРС няма”, заяви ген. Киров

В кой сигнал е споменат Ахмед Доган като поръчител на атентат срещу Бойко Борисов, вероятно няма да разберем, защото информацията е с най-висока степен за секретност. Освен това, ако документът види бял свят, разузнаването ни няма да се ползва с доверие от партньорите си в другите държави.