Записът с д-р Пенчев и Митьо Очите не е СРС според Свинаров
Записът с д-р Пенчев и Митьо Очите не е СРС според Свинаров / netinfo
Ако записът е съставлявал някакво основание за конкретни обвинения, не виждам защо той три години е престоял. Именно това е механизмът, по който незаконните записи се използват за натиск и цели, несвързани с тяхното реално законово предназначение – това каза Здравка Калайджиева от „Български адвокати за правата на човека” в предаването „Денят” на Дарик радио по повод записа, за който се твърди, че е на разговор между ръководителя на стачния комитет на „Пирогов” и Димитър Желязков – Очите.

Според председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Николай Свинаров, както и според бившият секретар на МВР Цявтко Цветков, които също коментираха темата „Денят”, този запис не представлява специално разузнавателно средство.

В момента никой не иска отчет на съдиите, които трябва да контролират използването на СРС-та, каза в предаването Свинаров. Ако парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред прецени, ще обсъди доклада за подслушване на политици, направен от бившия служител на НСО Николай Марков. Още вдругиден комисията ще вземе решение за действията, които би предприела, отбеляза Свинаров.

Според Здравка Калайджиева отчет за използването на СРС-та трябва да се иска не само на съдиите, но и на министъра на вътрешните работи. Бившият главен секретар на МВР посочи, че същият проблем с отчетността има и в Националната служба за охрана. Той определи като недопустимо НСО да продължава да работи без закон и апелира законът за Националната служба „Охрана”, който вече е внесен в Министерски съвет, да се гласува възможно най-скоро.

Целия разговор чуйте в прикачения звуков файл.