Записват три от заседанията по делото Октопод
Записват три от заседанията по делото Октопод / Sofia Photo Agency, архив
Записват три от заседанията по делото "Октопод"
52913
Записват три от заседанията по делото "Октопод"
  • Записват три от заседанията по делото "Октопод"

Разпитите на свидетели по делото "Октопод", по което основен обвиняем е бившият сътрудник на ДАНС Алексей Петров, ще бъдат записвани. Искането беше направено от адвокатите на Трактора, които се мотивираха с твърдението, че процесът е сложен и е много важно да бъдат възпроизвеждани точните думи на свидетелите, от чиито протоколи за разпит понякога липсвали цели изречения.

Прокуратурата се противопостави на исканията на защитата, тъй като законът предполага записите да бъдат възпроизвеждани веднага след тяхното приключване, а това щяло да затрудни и без това бавния процес.

Софийският градски съд обаче не се съобрази с протеста и уважи претенциите на адвокатите.

Звукозаписи засега ще бъдат правени и на заседанията в четвъртък и в петък.

Първи беше разпитан художникът Венцислав Тулешков, близък познат на основния свидетел по делото и банкер по онова време Георги Цветанов. Тулешков му помагал да обогати колекцията си от картини и му издирвал платна на именити художници. За да се отплати, Цветанов прехвърлил на името на Тулешков апартамент в Плевен, който обаче бил по-скъп и Тулешков трябвало да го изплаща няколко години.

След конфликта между Георги Цветанов и Алексей Петров обаче художникът е принуден отново да прехвърли апартамента на друг собственик.

По това време бившата барета вече е започнал да изнудва Цветанов според показанията на банкера. Тулешков разказа, че Цветанов бил изключително посърнал при срещата им в периода на прехвърлянето на имота.

Процесът беше замразен за повече от месец поради операцията на друг от подсъдимите - Марчело Джотолов.

Според обвинението Алексей Петров е участвал в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет. Той отговаря пред съда и за разгласяване на държавна тайна.