Занижена хигиена е сред вероятните причини за натравянето на децата в Сливенско
Занижена хигиена е сред вероятните причини за натравянето на децата в Сливенско / netinfo
Занижена хигиена е сред вероятните причини за натравянето на децата в Сливенско
69398
Занижена хигиена е сред вероятните причини за натравянето на децата в Сливенско
  • Занижена хигиена е сред вероятните причини за натравянето на децата в Сливенско

Няма констатирана салмонела, това показват първите резултати, взети от пилешки бутчета, смивки, супи и яйца,съобщи за Дарик директорът на Областната агенция по храните в Сливен д-р Пламен Пенчев. Изолират се патогенни стафилококи, а в кухнята- майка е открита ешерихия коли.

Интоксикациите с патогенни стафилококи се разпространяват в тялото на човека и животните, най-вече в горните дихателни пътища - нос, гърло, очите и рани по кожата. Заразата се предава от заразени ръце и по въздушно-капков път, обясни д-р Пенчев. „Фактът, че пробите от кухнята-майка и от село Гавраилово и Осмо основно училище в Сливен са с еднакви показатели - наличие на стафилококова инфекция, показват, че това е причината”, коментира още специалистът.

Продължават да се извършват още изследвания, като се очаква те да приключат утре.  Допълнителни специализирани прегледи ще бъдат извършени на работещите във фирмата, приготвила храната за децата. Това съобщи за Дарик директорът на Регионална здравна инспекция д-р Виолета Узунова.

Вече е издадено предписание на управителя на кетъринг-фирмата за предоставяне на поименен списък на работниците. Те ще трябва да преминат преглед през общопрактикуващ лекар за констатиране на възпалителни заболявания на кожата, очите  и горните дихателни пътища. До няколко дни ще бъде изготвена и картата за хранителния взрив, която ще бъде изпратена в здравното министерство, информира още д-р Узунова.

Преминалите през спешното отделение деца посещават училища, които се снабдяват с храна от обща кухня. В петък учениците са обядвали пилешка супа, като два часа след това са получили стомашни болки и многократно повръщане. Децата масово са били транспортирани с линейки или от родителите си до болницата.

Децата са от селата Стара река, Гавраилово, Струпец, Калояново, Камен и др.

Фирмата, доставила обяда на учениците, има договор за кетъринг на 21 училища в общините Сливен, Котел и Твърдица, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Бисерка Василева.

Други новини от Сливен