Занижават медицинските стандарти за болниците
Занижават медицинските стандарти за болниците / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Здравното министерство започва да занижава медицинските стандарти, на които трябва да отговарят лечебините заведения, за да сключат договор със здравната каса. Това съобщи здравният министър Стефан Констатинов на заседание на комисията по здравеопазване в парламента.

Министерство на здравеопазването ще определя кои заболявания може да бъдат лекувани в една болница, година след като тя започне да работи, съобщиха от ведомството.

С една година е удължен и срокът, в който лечебните заведения трябва да покрият изискванията за брой легла. От министерството съобщават, че районните центрове по здравеопазване ще работят извънредно в събота и неделя, за да приемат документите на болниците за пререгистрация.

Според Закона за лечебните заведения крайният срок за това е 31 октомври.

Пререгистрацията се прави, за да се определи нивото на компетентност, което ще получат отделенията и клиниките - първо, второ или трето. По този начин ще се определят възможностите на всяка болница какви дейности може да осъществява.

Нивото ще се оцени на базата на брой специалисти, апаратура и съответствието с медицинските стандарти. Все още не са готови всички медицинските стандарти, уточняват от ведомството. Затова лечебните заведения ще могат да подават допълнителни документи и след 31 октомври тази година.

След приключване на пререгистрацията от министерството обясняват, че ще публикуват данните с нивата на компетентност на всяка една от болниците.