„Обсъждат се промени, без да се вземе предвид спортът", категоричен е Христо Запрянов
Българският спорт се обедини срещу идеята за забрана на рекламата на хазартни компании. Става въпрос за готвени промени в Закона за хазарта, което ще лиши футболни клубове и цели спортове от финансирането, което им е нужно.

„Обсъждат се промени, без да се вземе предвид спортът. Неглижират се нуждите му и в частност - тези на футбола”. Това заяви зам.-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов по NOVA.

По думите му забраната за реклама на букмейкърски и бетинг компании ще има катастрофален ефект върху футболните клубове. „Тези хазартни компании са директно свързани със спорта и е нормално те да рекламират в него. Ако нямат възможност да правят това, няма да имат желание да инвестират. Голяма част от футболните клубове у нас са спонсорирани от тези фирми. И ако те се отдръпнат, това означава фалит за българските клубове”, подчерта Запрянов.

"Предложението, което може да се внесе, има намерение да забрани надписи на стадиона, лого на фланелките на футболистите, което е предлагал преди години законът на Валери Симеонов. Затова и сега спортът е притеснен да не се заложат такива изменения. А футболът разчита на спонсорство. Основни инвеститори във футбола са бетинг компаниите, с които голяма част от клубовете имат партньорски отношения. Много пъти сме обръщали внимание на факта, че няма данъчни облекчения за тези, които инвестират в спорта. Затова и ако букмейкърите се отдръпнат, това означава фалит на много клубове.
 
Футболът разчита на мисълта на народните представители и да се вземе разумно решение. Подобни предложения биха били катастрофални. А средствата от бетинг компаниите са значителни. Трудно е подобен мащабен бизнес да се саморегулира", убеден е Запрянов. 
 
Той даде и пример със ситуацията в други страни.

"Много състезания на ФИФА и УЕФА имат бетинг спонсори. В Англия три от четирите първенства носят името на букмейкър.  14 първенства в Европа пък са с имената на бетинг компании", обясни Запрянов.
 
Шефът в БФС вярва, че може да се въведе някаква регулация. Според него голям проблем е, че инвестицията в спорта не се признава за инвестиция и това отблъсква спонсорства от други сфери.

Целия разговор гледайте във видеото.