Зам.-министър подаде оставка, обвиниха го в безстопанственост
Зам.-министър подаде оставка, обвиниха го в безстопанственост / БГНЕС, архив

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев е привлечен като обвиняем за умишлена безстопанственост на собствеността на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

След като се разбра, че е привлечен като обвиняем, Гинев хвърли оставка по лични причини, а премиерът Бойко Борисов я прие.

Антон Гинев е поел поста на изпълнителен директор на тогава държавното предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура" на 1 ноември 2006 година.

През 2007 г. при несъществуваща спешност за ремонт на пътническата гара в Русе от релсовия оператор е била проведена процедура на договаряне без обявление.

Процедурата е била за извършване на проучвания на деформациите на земната основа на гарата, проектиране, укрепване на земната основа и строително монтажни работи, свързани с укрепването, възстановяването и рехабилитацията на сградата на гарата на обща стойност 3 120 000 лв.

Предвид стойността на средствата за строителните дейности е следвало да бъде проведена обществена поръчка, но Гинев е провел процедура на договаряне без обявление, като е поканил три фирми.

За изпълнител е била избрана фирма „Триумф" ЕООД, контролирана от народния представител Илия Илиев. Останалите две фирми не са допуснати да процедурата поради непълнота на документите, които са представили.

На 22 октомври 2007 г. Антон Гинев е сключил договор с „Триумф" ЕООД, като в договора е предвидено, че за проектиране на фирмата ще бъде изплатена сумата от 195 000 лева, а за строително ремонтни дейности - 2 405 000 лева без ДДС.

В рамките на 10 дни след сключване на договора, по разпореждане на Гинев на фирмата изпълнител е изплатен аванс в размер на 927 000 лева. Т.е. преди изпълнение на каквото и да е действие по договора, на „Триумф" ЕООД е изплатена цялата сума за проектирането - 195 000 лева, както и 732 000 лева за строително-ремонтни работи. Изплащането на аванс за ремонтните работи е извършено дори преди откриване на строителна площадка.

По този договор не е извършено никакво действие, а Гинев не е предприел действия по възстановяване на изплатените суми.