/ iStock/Getty Images
Апарат за високопоточна неинвазивна вентилация ще бъде закупен за нуждите на Университетска Първа многопрофилна болница за активно лечение - София "Св. Йоан Кръстител" ЕАД, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Предложението на зам.-кмета по здравеопазване и финанси Дончо Барбалов бе подкрепено от ресорната комисия и предстои да бъде одобрено на сесия на Столичния общински съвет.

От началото на пандемията от COVID-19 общинската университетска болница се включи активно в лечението на пациенти с коронавирус. В лечебното заведение са разкрити общо 77 легла за пациенти с COVID-19, от които 12 са за интензивно лечение. Според директора на Първа градска здравното заведение има нужда от още един апарат за високопоточна неинвазивна вентилация в реанимацията, с който да се полагат спешни реанимационни грижи за тежко болните от коронавирус пациенти.

Зам.-кметът Барбалов предлага СОС да предостави целева субсидия в размер на 29 418 лева на Първа МБАЛ за закупуване на необходимата апаратура, при спазване на изискванията на Закона за обществените поръчки.
БТА