Закриват дома „Коджакафалията до 2014 г.
Закриват дома „Коджакафалията до 2014 г. / DarikNews

Бургаският интернат „Ал. Г. Коджакафалията" ще бъде закрит до 2014 година, съобщи Тони Костова, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане. Заедно с него предстои да бъдат затворени и още три социални институции от областта. Това са Домът за деца, лишени от родителски грижи „Щурче" в Средец и домовете за деца с умствена изостаналост в село Искра, община Карнобат, и село Кошарица, Несебър.

Целта е децата да не са в социални домове, а да бъдат осиновени, в приемни семейства, в защитени жилища или центрове за социална подкрепа и такива от семеен тип. Деинституционализацията на децата в домовете не може да се случи без социални услуги и набелязване на мерки за тези, които няма да растат в семейна среда.

„Няма да предприемем закриване на институциите, без да развием алтернативни форми за социални услуги, които да поемат децата, останали без осиновители, приемни семейства или настанени при близки и роднини", каза обясни Костова.

Четирите общини, където са домовете, са готови с проекти и към 28 януари те ще кандидатстват по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за развиване на алтернативни социални услуги.

Община Бургас, с решение на Общинския съвет, е предоставила апартамент, където ще бъде открит Център за настаняване от семеен тип за осем деца. Община Карнобат готви проект за Център за обществена подкрепа, за което е предоставила сграда в центъра на града. В дома в село Искра се прави ремонт в момента и там ще бъдат разкрити два центъра за настаняване от семеен тип за две групи по 15 деца на двата етажа и едно преходно жилище с предоставен терен от общината, за което тепърва ще се набират средства. В Средец има изготвен проект за два центъра за настаняване от семеен тип, като те ще бъдат разположени в сградата на дом „Щурче" и един Център за обществена подкрепа, за който общината е предоставила отделна сграда в центъра на града. Домът в село Кошарица се реновира и на негова територия се подготвя се проект за център за настаняване от семеен тип и преходно жилище.

Други новини от Бургас