Закриват 500 училища наесен
Закриват 500 училища наесен / netinfo

Поне 500 училища ще бъдат закрити през есента, заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова. Тя цитира данни от доклад на Световната банка след срещата си в вицепремиера и министър на образованието Даниел Вълчев.

Училищата в България в момента са близо три хиляди. Според Гинка Чавдарова хиляда 259 училища ще изпитат силен недостиг на средства, а поне 500 от тях ще бъдат закрити по икономически причини след въвеждането на делегираните бюджети тази година.

Според главния секретар на Министерството на образованието Димитър Танев броят на закритите училища ще бъде значително по-малък. Той припомни, че миналата година 124 училища са затворили врати и тази есен ситуацията ще е същата.

От сдружението на общините се оплакаха, че ще се повтори проблемът с детските градини – преди години голяма част от тях бяха закрити, но в последно време данните за раждаемостта е друга и има недостиг на места. Министър Вълчев обеща на общините 21 милиона лева за финансово стимулиране на общинските училища, но според Гинка Чавдарова тези пари са крайно недостатъчни.