Закриват 10 детски дома през следващите 3 години?
Закриват 10 детски дома през следващите 3 години? / снимка: Sofia Photo Agency

Поне 10 социални институции за деца без родители ще бъдат закрити през следващите три години, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова след среща с представители на Националната мрежа за децата. По думите й правителството вече разработва стратегия, която обобщава проведеното досега извеждане на децата от институции и очертава политиката си за следващите 4 години.

"Трябва да има адекватна и индивидуална оценка на всяко конкретно дете в тази институция, да се знае какво ще се случи с него, когато институцията бъде закрита - дали има шанс да се върне в биологичното семейство, дали за него е подходяща приемната грижа, или за него ще се предложи държавна грижа, но не такава, каквато до този момент му е предлагана", коментира Симеонова.

Общо 40 милиона евро ще получи България от оперативните програми "Развитие на човешките ресурси" и "Регионално развитие", за да реформира институциите за деца чрез изграждане и поддържане на алтернативни социални услуги. През 2010-та година ще бъдат разработени нови финансови стандарти за издръжка на децата в домовете, на принципа парите следват детето. Според Валентина Симеонова това ще спре изтичането на средства към неизползваемите социални услуги.

Заместник-министърът на труда припомни, че в България има 138 социални институции, в които живеят 7276 деца без родители.