Промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, са обнародвани в "Държавен вестник" (ДВ), брой 32, публикуван днес, 26 април, става известно от интернет страницата на ДВ. Промените влизат в сила три месеца след обнародването им, а част от тях - веднага след публикуването им в "Държавен вестник".

На 14 април, Народното събрание, след близо десет часа дебати, прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесени от Министерския съвет. На следващия ден, пред прокурорите, следователите и съдебните служители от Специализираната прокуратура, главният прокурор Иван Гешев съобщи, че предвид противоконституционността на приетите промени в ЗСВ, предстои да бъде сезиран Конституционния съд. 

Радев и Йорданова подписаха указа за закриване на спецправосъдието

На 20 април, президентът Румен Радев подписа указ, с който постановява промените да се обнародват в "Държавен вестник", а министърът на правосъдието Надежда Йорданова го подписа. 

Измененията предвиждат Софийският градски съд (СГС) да стане правоприемник на активите, пасивите, правата и задълженията на Специализирания наказателен съд, а Софийският апелативен съд - на Апелативния специализиран наказателен съд.

Иван Гешев ще сезира Конституционния съд заради закриването на специализираното правосъдие

На Софийския градски съд, като първа инстанция, са подсъдни делата за престъпления от общ характер, извършени от съдии, прокурори и следователи, от други лица с имунитет, от членове на Министерския съвет, както и делата за престъпления против републиката. От компетентността на СГС ще бъдат още делата на Европейската прокуратура.

Неприключилите до влизането в сила на промените досъдебни производства и преписки в Специализираната прокуратура се изпращат на съответните прокуратури по компетентност в седемдневен срок от влизането в сила на промените в ЗСВ.

Първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които до влизането в сила на този закон не е проведено разпоредително заседание, се изпращат по подсъдност на съответните съдилища в седемдневен срок от влизането в сила на измененията.

Йорданова обжалва отказа на ВСС да разгледа част от сигналите за отстраняване на Гешев

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

В 30-дневен срок от изтичането на предходния срок съдийската колегия на ВСС приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, при отчитане степента на натовареност на съответния съд. Същото се отнася и за Прокурорската колегия.
БТА