Законови промени предвиждат отнемане на книжка при преминаване на червено
Законови промени предвиждат отнемане на книжка при преминаване на червено / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Законови промени предвиждат отнемане на книжка при преминаване на червено
53547
Законови промени предвиждат отнемане на книжка при преминаване на червено
  • Законови промени предвиждат отнемане на книжка при преминаване на червено

Шофьор, който мине на червено или не спре на пешеходна пътека, да се наказва с глоба от 200 лева, а книжката му да се отнема за един месец, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които парламентът одобри на първо четене. Поправките са внесени от депутати от ГЕРБ.

По темата Петър Мутафчиев от левицата каза: „Бихте ли ми казали, ако вие сте на светофара, не можете да завиете в момента, някой друг ви препречи пътя, застанал сте по средата на кръстовището и вие минавате веднага на червено. Така ли е? Така е. Какво ще правим тогава? Ще вземем книжката на някого?! Предлагам ви да направим наша си анкета. Ако например с Вас седнем на светофара на Военния клуб и внимаваме колко пъти ще се премине между жълто и червено, ще видим на колко души трябва да отнемем книжките. Въпросът е да се знае, че наказанието е строго, когато допуснеш не само нарушение, но и именно заради това нарушение да се стигне и до престъпление, за да има превантивност в действията, които ние предприемаме в закона”.

Веселин Давидов от ГЕРБ му отговори: „Случвало ми се е неведнъж, а и има една разлика. Ако трябва да уеднаквяваме стандартите в Европейския съюз, в Германия дори на мен ми се налагаше да държа отново шофьорски изпит, понеже българската ми книжка не се признаваше. При листовките въпросът „Карате с 40 км/ч, на 15 м от кръстовището светва жълто. Какво следва да направите” правилният отговор е „Преминаваш. Ако си на 30-40 метра, не преминаваш”. Това е свързано именно с равномерността на шофиране, с това да не се случват внезапни спирания”.

Мнозинството отхвърли искането на Кирчо Димитров от Синята коалиция в буслентите да могат да се движат такситата с пътници. Според Веселин Давидов от ГЕРБ може би в определени часове, когато трафикът не е голям, би могло да се разреши буслентите да се ползват и от други превозни средства.

Законови промени предвиждат отнемане на книжка при преминаване на червено
netinfo