/ Thinkstock/Getty Images
Загиналата туристка в Пирин при свличане на снежна козирка е опитна алпинистка, правила преходи в Пиренеите, Алпите, Непал, в Грузия и др., пише "24 часа". 25-годишната Ния Трейман от София тръгнала в събота на преход в района на Синанишкия циркус с двама приятели, с които редовно е правила планински турове.
 
На Момин връх са спрели, за да си закачат котките. Ния стъпила върху коварна козирка с дължина около 300 м и широка около 200 м. Тя се отлепила от върха и снежната маса повлякла момичето по стръмния склон. Другите двама мъже не са пострадали и веднага подали сигнал.
 
“При нас пристигна сигнал за инцидента малко след 17 часа. Веднага към мястото се отправиха дежурната група наши спасители от звеното Шилигарника - Синаница”, каза шефът на ПСС отряда в Банско Румен Баряков.

Лавина затрупа туристка в Пирин

За близо час първите четирима спасители стигнали до мястото. В 19,15 ч кучето Норд с водача му Атанас Уков открили туристката, но тя вече била мъртва. В района били и двамата ѝ приятели, те били изведени от мястото. Петър Пировски е наранил леко ръката си. Другият младеж няма травми.
 
Спасителите успели да извадят Ния изпод близо метър сняг, който се стоварил върху нея. Предполага се, че е починала от тежките травми, които е получила при падането по скалите, повлечена със страшна скорост от тоновете сняг.
 
Спасителите казват, че са действали дори по-бързо, отколкото би се получило, ако в акцията е участвал хеликоптер. Акцията в съботната вечер е била много рискова и за тях, защото са преминали през опасни терени.
 
Загиналата Ния е била опитна планинарка. С приятелите си не е предприела екстремен поход, а се движили по нормален зимен маршрут, като са тръгнали от хижа “Синаница”. Трагедията я сполетяла заради малшанс - стъпила е върху козирката, като вероятно е мислила, че е на ръба на върха.
„24часа“