Задържаните за бомбения атентат в Разлог са арменци
Задържаните за бомбения атентат в Разлог са арменци / Sofia Photo Agency

Задържани са четирима души, заподозрени за вчерашния взрив в Разлог. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов преди началото на днешното правителствено заседание. По думите му към единия от задържаните подозренията са по-сериозни.

Цветанов добави, че със сигурност може да се твърди, че инцидентът е предизвикан от престъпната дейност на Явор Мандражиев.

В късния следобед вчера той е бил в състояние да разговаря с разследващите, каза Цветанов, след като вчера бе съобщено, че криминално проявеният бизнесмен отказва да сътрудничи на полицията. Цветанов не пожела да коментира дали взривното устройство е било задействано с обаждане от мобилен телефон.

Четиримата мъже, които са задържани в разложката полиция за бомбения атентат, при който загинаха майка и 5-годишният й син, са арменци, научи Дарик. Единият от тях е Рудик Азарян. Той е арестуван в нощните часове. Другите трима млади мъже, за които полицията има улики, че са съпричастни с взрива в гаража на бизнесмена Явор Мандраджиев, са имали постоянен адрес в България.

Засега четиримата арменци са в ареста за 24 часа, очаква се Окръжната прокуратура в Благоевград да разпореди задържане за още три денонощия. Според неофициални източници, четиримата мъже са имали неуредени парични вземания с бащата на загиналия 5-годишен Алекс.

Момченцето, което пострада при взрива в Разлог, е със стабилни жизнени показатели. Това е съобщил травматологът д-р Атанас Кацаров, който го оперира повече от четири часа през нощта, информират от "Пирогов". Не е бил засегнат главен кръвоносен съд на дясната ръка на детето, но са пострадали три от нервите. Метални парчета са засегнали и костта. Моченцето, което е на година и шест месеца, ще бъде прегледано от специалист по уши, нос и гърло, защото вероятно от взрива леко е засегнат слухът му. След операцията то е настанено в реанимацията на Детската пироговска секция.

Вчера взрив в гаража на криминално проявения Явор Мандражиев уби 5-годишното братче и майката на детето, настанено в "Пирогов". Според запознати, на Мандражиев му дължали големи суми пари, което било една от версиите за поставената бомба. Той е собственик на заведение в центъра на Разлог, в което има пункт на „Еврофутбол".